Witaj! Proszę zaloguj się lub załóż konto aby móc pisać posty.

Ostatnie opinie    Aktualności    Rankingi

więcej...

»

»

»

»

»

»

więcej...

»

»

»

»

»

»

więcej...

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uciekinier / The Running Man (1987)
Autor Wiadomość
Joohn Offline
Administrator

Liczba postów: 616
Reputacja: 1
Uciekinier / The Running Man (1987)
Doskonały film S-F z moim bohaterem (wiadomo kim Wink). Obejrzałem go raz jeszcze, całkiem niedawno i po raz kolejny stwierdzam, że film wyprzedził swoją epokę. Smutna prawda o tym jak to ludziom potrzeba igrzysk, chleba (w zasadzie z naciskiem na to pierwsze) i już niczego więcej. Koncepcja show "The Running Man" do złudzenia przypomina to co się dziś robi z telewizji - co prawda na żywo jeszcze nikogo się nie morduje, ale gdyby nie ograniczało nas prawo to kto wie...

Film został nakręcony na podstawie książki Stephena Kinga pod tym samym tytułem - w Polsce chyba nie do zdobycia. Jeżeli znajdzie się ktoś kto to czytał to z chęcią wyczekuje recenzji Smile

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-20-2010 10:47 AM przez qjaw.)
05-05-2010 12:54 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika
scarlett Offline
Senior Member

Liczba postów: 474
Uciekinier / Running Man (1987)
Uciekinier to film akcji i SF stworzony przez Paul’a Michael’a Glaser’a. Film jednak nie uderza wyjątkowością, w mizerny sposób ukazuje przyszłość i nie zachęca do ponownego obejrzenia. Zamierzeniem reżysera było (tak mi się wydaje) ukazanie brutalnej przyszłości ludzkiej natury. Spotkaliśmy się już z tym wcześniej w RoboCop’ie. Tu jednak odniosłam wrażenie, że ludzki brutalizm jest nasycony sztucznością i delikatnością.
Spoiler:
Na oczach widzów teleturnieju „Uciekinier” przecinany jest piłą mechaniczną tropiciel i wszyscy są zadowoleni. Nie ma jednak konsekwencji w tamtejszym świecie. Na co dzień nikt się nie cieszy ze śmierci innych osób.
No i poniekąd jest to logiczne – ludzka tragedia nie powinna cieszyć. Jak to się jednak przekłada na codzienne zasiadanie przed telewizorem i wyczekiwaniem na śmierć uciekiniera.

2/10

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2011 03:23 PM przez Joohn.)
07-01-2011 09:49 AM
Joohn Offline
Administrator

RE: Uciekinier / The Running Man (1987)
Oj nie zgadzam się, moim zdaniem Uciekinier to jeden z najbardziej niedocenionych s-fów i to już nawet nie ze względu na Arniego. Film faktycznie próbuje pokazać przyszłość (naszą teraźniejszość) i uważam, że trafia w dziesiątke. Konsekwencji nie ma również i w naszym świecie. Ludzka tragedia nie cieszy, ale popatrzeć na nią w telewizji to już co innego. Stacje telewizyjne prześcigają się, żeby pokazywać tragedię, bo to są najbardziej chodliwe tematy. Zauważ, że w Uciekinierze uczestnicy show to teoretycznie przestępcy i recydywiści. Oglądanie na żywo, jak "dostają za swoje"? Proszę bardzo!! Gdyby nagranie z egzekucji Saddam'a leciało live w TV, zebrało by największa oglądalność w historii tego medium. Jesteśmy tylko o krok od takiego scenariusza jak w tym filmie. Oczywiście fikcja to fikcja, musiało być trochę "przesady", żeby zwrócić uwagę na problem. Inna sprawa to to, że cały spektakl pokazany w Running Man był jednym wielkim kłamstwem, ale myślę że to również pasuje do naszych czasów, gdzie liczy się tylko pieniądz i słupki oglądalności.

Dla mnie mocne 8/10 - bardzo dobry film.
07-01-2011 03:40 PM
scarlett Offline
Senior Member

Liczba postów: 474
Tak masz rację. Tylko dla mnie w filmie jest wiele różnych nieścisłości. Jeżeli ktoś wyczekuje na śmierć drugiego człowieka (także mordercę, gwałciciela czy innego gnoja), to nie jest dla mnie możliwę, aby był wrażliwy na krzywdę innych. To nie był wyjątkowy przypadek - z tego zrobili reality show. Ludzie czekali na ten program od wielu lat o wyznaczonej porze. I mam w to uwirzyć, że codzienna dawka obejrzenia ludzkiej śmierci spełnia zapotrzebowanie na resztę dnia, przez co ludzie zachowują się potem grzecznie i dobrze względem drugiego człowieka? Zdania nie zmienię, dalej 2/10.
07-04-2011 09:17 AM
Joohn Offline
Administrator

No właśnie nie masz w to uwierzyć, na to miał zwracać uwagę ten film. Ludzka próżność i obojętność zaczyna sięgać granic absurdu, a liczą się tylko pieniądze. Oczywiście nie da się zaprzeczyć, że Uciekinier to przede wszystkim action/sci-fi - nie miał być ambitnym kinem moralizatorskim. Mimo to fabuła w jaką ubrano tą akcję w prosty bo prosty sposób zwracą uwagę na pewien zły kierunek do którego może dążyć świat - moim zdaniem jest to bardzo aktualne.
07-04-2011 10:21 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Dark Fusion was designed and coded by Skyance.   Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.