Główny bohater przypadkowo wszedł w posiadanie niezwykłego narkotyku, który czynił go niesamowicie inteligentnym, bystrym, sprawnym oraz przystojnym. Jedna tabletka dziennie wystarczyła, by stał się mądrzejszym i sprytniejszym, by w hierarchi firmy wspiąć się bez większego wysiłku na sam szczyt.
Film opiera się na książce "The Dark Fields" A. Glynna, jest interesujący tematycznie i nie mnoży scenariuszy - jest jedyny w swoim rodzaju. To jednak nie oznacza, że jest to wyśmienity film. Odniosłam bowiem takie wrażenie, że nie do końca zostało wszystko przemyślane. Boski Eddie Morra jako jedyny korzysta w 100% ze swojego mózgu. Zna odpowiedź na każde pytanie, potrafi w jedną noc nauczyć się języka obcego, potrafi oczarować i przekonać do siebie każdą osobę, ale nie daje sobie rady z chłystkiem w dresie, który udaje mafioze. Takich błędów jest wiele, ale nie chciałabym tu zdradzać wydarzeń filmu. Dopiero ostatnie 5 minut filmu pokazują do czego jest zdolny człowiek po zarzyciu tego narkotyku.
Muzyka filmu jakoś umknęła mi w tle. Wniosek wiec mam taki, że jakaś wyśmienita nie była, ale też nie przeszkadzała - a to jest dla mnie ważne.
Minusem filmu jest też grupa do jakiej go przypisano. Na stronach filmowych zaliczono go do grupy thriller sci-fi. Gdzie tu jednak cos z SF? Niby ta tabletka? To są najnormalniejsze przygody narkoman? A to, że po za życiu nie widzi zielonych ufoludków i śledzi mówiących do niego, to tylko efekt tabletki. Thriller? Też nie wiem co o tym przesądza. Walka o dobrobyt? Efekty uboczne tabletki? Problemy z produkcją tabletek?
Film z potencjałem, ale niewykorzystanym - 5/10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-14-2011 01:54 PM przez scarlett.)
10-13-2011 09:29 AM
m1ch4l
Member
Liczba postów: 211
Reputacja: 0
Widziałem ten film kilka miesięcy temu i zrobiła na mnie takie wrażenie, że... już nic prawie z niego nie pamiętam :/
Ale wiem dwie rzeczy: Podobała mi się pierwsza połowa. Jak gościu wszedł w posiadanie tego leku. Do czego będzie dążył, gdzie leżą granice, jakie będą konsekwencje - to mnie ciekawiło. Jednak im dalej tym gorzej. Druga część filmu była rozczarowaniem. Zamiast doprowadzić do czegoś konkretnego, rozdrobnili się na jakieś wątki z mafiozem i inne pierdoły. Zakończenie mnie rozczarowało totalnie.
Czyli popieram Twoje zdanie - film z potencjałem, ale brutalnie zmarnowanym z drugiej części filmu.
Natomiast nie zgadam się z tym co napisałaś na końcu. Czemu minusem filmu ma być to, że ktoś go oznaczył jako Thriller SF, a tak nie do końca było? To przecież wina gościa, który takie coś wpisał, nie filmu . Nie ma co się kierować takimi oznaczeniami, one są zbyt ogólne. IMO tylko porządny system tagów może się sprawdzić przy zadaniu klasyfikacji filmów (niektóre stronki do anime tak mają i dzięki temu, jak już mam się za jakiegoś animca wezmę, to dostaję na prawdę to na co miałem ochotę).
(10-13-2011 11:03 PM)m1ch4l napisał(a): Natomiast nie zgadam się z tym co napisałaś na końcu. Czemu minusem filmu ma być to, że ktoś go oznaczył jako Thriller SF, a tak nie do końca było? ...
Dlatego, że to nie są kategorie przypadkowe. Twórcy filmu chcieli zrobić Thriller SF. Zupełnie im to jednak nie wyszło. Tu nie chodzi o to, że ktoś sobie wpisał SF przy tym filmie, ale o to, że nie stworzono tego co zamierzano. Jeżeli jednak stworzyli, to moim zdaniem, jest to super lichy Thriller SF.