Witaj! Proszę zaloguj się lub załóż konto aby móc pisać posty.

Ostatnie opinie    Aktualności    Rankingi

więcej...

»

»

»

»

»

»

więcej...

»

»

»

»

»

»

więcej...

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jestem Bogiem / Limitless (2011)
Autor Wiadomość
scarlett Offline
Senior Member

Liczba postów: 474
Reputacja: 1
Jestem Bogiem / Limitless (2011)
Główny bohater przypadkowo wszedł w posiadanie niezwykłego narkotyku, który czynił go niesamowicie inteligentnym, bystrym, sprawnym oraz przystojnym. Jedna tabletka dziennie wystarczyła, by stał się mądrzejszym i sprytniejszym, by w hierarchi firmy wspiąć się bez większego wysiłku na sam szczyt.
Film opiera się na książce "The Dark Fields" A. Glynna, jest interesujący tematycznie i nie mnoży scenariuszy - jest jedyny w swoim rodzaju. To jednak nie oznacza, że jest to wyśmienity film. Odniosłam bowiem takie wrażenie, że nie do końca zostało wszystko przemyślane. Boski Eddie Morra jako jedyny korzysta w 100% ze swojego mózgu. Zna odpowiedź na każde pytanie, potrafi w jedną noc nauczyć się języka obcego, potrafi oczarować i przekonać do siebie każdą osobę, ale nie daje sobie rady z chłystkiem w dresie, który udaje mafioze. Takich błędów jest wiele, ale nie chciałabym tu zdradzać wydarzeń filmu. Dopiero ostatnie 5 minut filmu pokazują do czego jest zdolny człowiek po zarzyciu tego narkotyku.
Muzyka filmu jakoś umknęła mi w tle. Wniosek wiec mam taki, że jakaś wyśmienita nie była, ale też nie przeszkadzała - a to jest dla mnie ważne.
Minusem filmu jest też grupa do jakiej go przypisano. Na stronach filmowych zaliczono go do grupy thriller sci-fi. Gdzie tu jednak cos z SF? Niby ta tabletka? To są najnormalniejsze przygody narkoman? A to, że po za życiu nie widzi zielonych ufoludków i śledzi mówiących do niego, to tylko efekt tabletki. Thriller? Też nie wiem co o tym przesądza. Walka o dobrobyt? Efekty uboczne tabletki? Problemy z produkcją tabletek?

Film z potencjałem, ale niewykorzystanym - 5/10

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-14-2011 01:54 PM przez scarlett.)
10-13-2011 09:29 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika
m1ch4l Offline
Member

Liczba postów: 211
Reputacja: 0
RE: Jestem Bogiem / Limitless (2011)
Widziałem ten film kilka miesięcy temu i zrobiła na mnie takie wrażenie, że... już nic prawie z niego nie pamiętam :/
Ale wiem dwie rzeczy: Podobała mi się pierwsza połowa. Jak gościu wszedł w posiadanie tego leku. Do czego będzie dążył, gdzie leżą granice, jakie będą konsekwencje - to mnie ciekawiło. Jednak im dalej tym gorzej. Druga część filmu była rozczarowaniem. Zamiast doprowadzić do czegoś konkretnego, rozdrobnili się na jakieś wątki z mafiozem i inne pierdoły. Zakończenie mnie rozczarowało totalnie.
Czyli popieram Twoje zdanie - film z potencjałem, ale brutalnie zmarnowanym z drugiej części filmu.

Natomiast nie zgadam się z tym co napisałaś na końcu. Czemu minusem filmu ma być to, że ktoś go oznaczył jako Thriller SF, a tak nie do końca było? To przecież wina gościa, który takie coś wpisał, nie filmu Smile. Nie ma co się kierować takimi oznaczeniami, one są zbyt ogólne. IMO tylko porządny system tagów może się sprawdzić przy zadaniu klasyfikacji filmów (niektóre stronki do anime tak mają i dzięki temu, jak już mam się za jakiegoś animca wezmę, to dostaję na prawdę to na co miałem ochotę).

http://bitwy-w-kosmosie.blogspot.com/ - mój blog o wartym uwagi SF.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-13-2011 11:03 PM przez m1ch4l.)
10-13-2011 11:03 PM
scarlett Offline
Senior Member

Liczba postów: 474
Reputacja: 1
RE: Jestem Bogiem / Limitless (2011)
(10-13-2011 11:03 PM)m1ch4l napisał(a):  Natomiast nie zgadam się z tym co napisałaś na końcu. Czemu minusem filmu ma być to, że ktoś go oznaczył jako Thriller SF, a tak nie do końca było? ...
Dlatego, że to nie są kategorie przypadkowe. Twórcy filmu chcieli zrobić Thriller SF. Zupełnie im to jednak nie wyszło. Tu nie chodzi o to, że ktoś sobie wpisał SF przy tym filmie, ale o to, że nie stworzono tego co zamierzano. Jeżeli jednak stworzyli, to moim zdaniem, jest to super lichy Thriller SF.
10-14-2011 01:52 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Dark Fusion was designed and coded by Skyance.   Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.